Pyssel för barn

Att pyssla med sina barn är ett sätt för barnen att få utlopp för sina kreativa idéer. Men det är också ett roligt och givande sätt för föräldrar att tillbringa tid med sina barn. Det finns många olika sorters pyssel för barn, allt från att måla och rita till att skapa figurer och dekorationer. Oavsett om du väljer enkla aktiviteter eller mer avancerade projekt, att pyssla tillsammans med ditt barn är en bra möjlighet att stärka bandet mellan er.

Här har vi samlat ett tjugotal olika pyssel som är enkla att göra med saker som finns i hemmet och som passar alla åldrar.

Högtider

Pyssel är ett bra sätt att skapa presenter och dekorationer för olika högtider. Att få en hemmagjord present av sina barn är ofta många gånger roligare än att få något från affären. Det är också ett kul sätt att få barnen aktiverade och stimulerade inför och under högtider.

Alla hjärtans dag

På Alla hjärtans dag vill man oftast få dekorationerna att se ut som hjärtan.

Följande pysseltips är lätta att göra och kan faktiskt bli riktigt snygga:

Hjärtformad krans med papper

För att göra en hjärtformad krans med papper så kan du klippa ut olika stora och små hjärtan, gör hål i dem och fäst sedan med snöre eller pinnar.

Alla hjärtans dag-kort med hjärtan

Ett klassiskt pyssel på Alla hjärtans-dag är att dekorera kort med hjärtan. Antingen kan du välja att måla hjärtan på ett vitt kort (enklast med vattenfärg) eller klippa ut små och stora hjärtan, använd sedan klister för att klistra fast dem på dina kort.

Påsk

Under påsk är det kycklingar och ägg som gäller!

Följande pysseltips är lätta att göra och kan faktiskt bli riktigt snygga:

Måla påskägg med olika mönster

Använd kritor eller penslar för att måla olika mönster på äggen. Den enklaste dekorationen är ägg i helfärg med prickar, men det finns egentligen inget rätt eller fel – bara fantasin sätter gränserna!

Påskkyckling i papper

För att göra en påskkyckling i papper kan du klippa ut en cirkel av orangepapper, gör sedan två V-formade ”fjädrar” och fäst dem baktill. Dekorera sedan med ögon och näbb.

Påskliljor i papper

Ett annat enkelt påskpyssel är att göra pappers-påskliljor. Klipp ut cirklar av grönt papper, gör sedan snitt i dem för att skapa bladen. Dekorera sedan med gult papper för att göra själva blomman.

Påskhare i papper

För att göra en påskhare i papper klipper du först ut två cirklar av vitt papper, gör sedan två långa öron och fäst dem framtill. Dekorera sedan med ögon, näsa och mun.

Mors dag

Att skapa en present av pyssel på mors dag är ett jättebra sätt att göra en present till sin mamma!

Följande pysseltips är lätta att göra och kan faktiskt bli riktigt snygga:

Blomsterkrans med papper

En enkel och fin blomsterkrans till mamma går att göra av papper. Klipp ut olika stora och små blommor, gör hål i dem och fäst sedan med snöre eller pinnar.

Fotokrans med bilder på mamma

En annan fin krans som du kan göra till mamma är en fotokrans. Klipp ut bilder på dig själv och mamma, gör hål i dem och fäst sedan med snöre eller pinnar.

Kort med hjärtan

Ett klassiskt pyssel på mors dag är att dekorera kort med hjärtan. Klipp ut små och stora hjärtan, använd sedan klister för att klistra fast dem på dina kort.

Halloween

Det går inte att fira Halloween utan snygga dekorationer, därför är pyssel centralt i denna högtid. Här på sidan finns ett separat inlägg med pyssel för halloween där vi tipsar om vad du kan göra för enkla pyssel och dekorationer med saker som finns hemma.

Jul

Pyssel som man kan hänga i julgranen är alltid uppskattat!

Följande pysseltips är lätta att göra och kan faktiskt bli riktigt snygga:

Julkula av papper

En enkel julkula som man kan göra av papper är att klippa ut cirklar av olika storlekar. Gör hål i cirklarna, fäst sedan ihop dem med snöre och dekorera med glitter eller papper.

Julkort med glitter

Ett klassiskt pyssel på julen är att dekorera kort med glitter. Klipp ut motiv av olika storlekar, använd sedan klister för att klistra fast dem på dina kort. Dekorera sedan med glitter.

Stjärna i papper

En av de klassiska julmotiven är stjärnan. Klipp ut en stjärna i papper, gör sedan hål längs kanterna och fäst sedan ihop dem med snöre. Dekorera sedan med glitter eller papper.

Julgransprydnad i papper

En julgransprydnad i papper är en av de enklaste och roligaste pyssel som finns! Klipp ut cirklar av olika storlekar, gör sedan hål i cirklarna och fäst sedan ihop dem med snöre. Dekorera sedan med glitter eller papper.

Nyår

Det finns flera olika sätt som man kan dekorera för nyårsafton. Här nedan tipsar vi om två av dem.

Klassiska nyårsklockor

Nyårsklockor är ett klassiskt motiv som man oftast ser på nyårsafton. Du kan enkelt göra dina egna genom att klippa ut cirklar av olika storlekar och mönster. Gör sedan hål i cirklarna, fäst sedan ihop dem med snöre eller pinnar och dekorera sedan med glitter eller papper.

Nyårsdekorationer av papper

En annan tradition vid nyår är att göra små saker av papper. Dessa kan vara allt från nyårskort till pappersliljor eller nyårsstjärnor. Klipp ut motiv av olika storlekar, använd sedan klister för att klistra fast dem på dina saker. Dekorera sedan med glitter eller papper.

Att tänka på vid olika åldrar

För de allra yngsta som vill pyssla (1-2 år) är det viktigt att tänka på säkerheten. Se till att barnet inte får tag i smådelar som kan sättas i munnen och sväljas, eller skarpa redskap. Använd gärna material som inte är brandfarliga.

De lite äldre barnen (2-4 år) kan börja experimentera med olika tekniker. Att måla på olika sätt, att använda penslar, att klippa och klistra. Se till att ha lite olika material redo, både för att utveckla olika tekniker men också för att barnet ska kunna välja det som intresserar dem mest.

När barnen blir äldre (4-6 år) kan de börja följa anvisningar och ritningar. De har då ofta en idé om vad de vill skapa och kan börja planera sina alster lite mer.