Pepparkakshuset år 2012

Idén till årets pepparkakshus fick jag som jag redan nämnde redan ifjol. Jag satt i vardagsrummet under julhelgen och tittade på vår tekannelampa och tänkte – ”tekanna! ett sånt pepparkakshus har jag aldrig sett förr – ett sånt ska jag göra!” Jag gjorde för många år sen ett arabiskt palats, så tekniken när det gäller att göra runda former hade jag redan på plats. Sen var det bara att vänta tills det började närma sig slutet på november och så äntligen gå igång. Det bästa med att göra pepparkakshus är alla små detaljer som man får ösa på tycker jag!

Det här trädet gjorde jag av en hel hög med godis som jag spritsade ihop och lät torka innan jag monterade fast det i pepparkakshuset. Bakom trädet står den första av dom  tre pyttesmå pepparkaksgubbarna. Vi har tre barn så då ska det såklart också finnas tre pepparkaksgubbar!

Den andra gubben står i dörröppningen och hälsar på gästerna.

Den tredje finns ovanpå tekannelocket. Jag har limmat fast alla gubbarna med hjälp av kristyr. Deras små hjärtan är gjorda av strössel. Knoppen på locket har jag förgyllt med riktig guld, sån som man kan köpa att pynta efterrätter och annat med.

Jag gjorde också en guldstjärna att hänga ovanför dörren. Jag bakade först ut stjärnan i pepparkaka. Sen spritsade jag kristyr ovanpå den och så doppade jag den fuktiga kristyren i guldspån. Sen när den torkat satte jag den på plats med hjälp av lite kristyr.

Den sista touchen är en ljusslinga som jag tryckt igenom öppningen på baksidan. Jag brukar ofta baka mina hus med en liten öppning nederst på baksidan så att man kan lägga i en ljusslinga. Ibland glömmer jag det här när jag bakar, så då tar jag en sågtandad kniv och sågar upp en öppning. Det går bra det med!

Det var årets pepparkakshus det! Helt i min stil, skulle jag vilja påstå!

 

P.S. Om du gör pepparkakshus och pepparkakor inspirerade av min blogg, så skriv ett tack eller länka tillbaks till mej! Det uppskattas!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Comments

 1. Enastående! Helt enastående!

 2. Du er SÅ SEJ til det der!

 3. Helt fantastiskt! Heja!

 4. Underbaaaaaart,gulligt å helt sagolikt vackert…;)))

  KRAM till dig/Annelie

 5. Det är lika fint på bild som i verkligheten. Helt super! Och du gå med i tävlingen 😉

 6. Verkligen imponerande pepparkakshus!

  Vet några som gjort sin bil och husvagn ett år. 🙂
  Roligt när det blir lite extra speciellt

 7. Sååå härligt och såå innovativt 🙂 Har du läst om pepparkakshustävlingen på HBL…ett bra bidrag tekannan din 🙂

 8. En klass för sig!!!!!

 9. Fantastiskt fint!!
  Jag skulle vilja fråga dig var man får tag på sånt guld? Jag letar och letar men hittar inte.
  Tack!

Speak Your Mind

*