Bodybutter

Bodybutter är en tjock härlig kräm för kroppen & afrohår gjord av  sheasmör, kokosfett och mandelolja. Jag smälte det fasta fettet i en kastrull ovanpå kaminen, men har man ingen kamin som långsamt smälter saker och ting så går det bra att smälta fettet ovan vattenbad. Sen hade jag i mandeloljan och rörde om. Jag ställde hela kastrullen i kylskåpet att svalna och efter ca 1 – 1,5 h så  tog jag ut den och vispade smeten i min köksmaskin tills det blev som en smörkräm. Går den inte att vispa fluffig så är det bara att ställa den i kylen ett varv till och testa lite senare.

Voilà! Egen bodybutter utan tillsatsämnen eller parfym, precis som jag vill ha det. Den här bodybuttern förvarar jag i kylen för längre hållbarhet, men om man vill ha ännu bättre hållbarhet kan man ha i lite E-vitamin som konserveringsmedel. Jag hade ingen sån hemma, så det blev att fixa ihop av dom ingredienser jag hade hemma. Vi invigde krämen igår efter  badet och den kändes jätteskön på kroppen. Först kändes fingrarna rätt så feta av krämen, men efter ett tag sögs den in i kroppen och huden kändes mjuk. Jag tål inte parfym så jag gjorde min kräm parfymfri, men om man vill kan man ha i en essentiell olja som man vet passar en själv (en del är känsliga för vissa oljor). Krämen är inte helt kritvit, ser mer lite gråaktig ut av sheasmöret, men om man vill ha den kritvit kan man ha i lite titandioxid (som jag också är allergisk mot).

 

Jag väger ingredienserna på en våg innan jag blandar ihop dem.

 

Bodybutter:

2 delar sheasmör (borde gå lika bra med kakaosmör eller mangosmör eller nåt liknande)

1 del kokosfett (eller nåt annat fast fett som fetten ovan)

1 del flytande olja, t ex mandelolja eller avokadoolja eller vad man nu har

 

1. Smält de fasta fetten i en kastrull, antingen på svag värme eller ovan vattenbad

2. Ha i den flytande oljan och rör om.

3. Ställ att svalna tills det blir tjockflytande och börjar stelna

4. Vispa ett par minuter så krämen får en smörkrämsaktig konsistens

5. Häll upp på en burk och använd på hela kroppen & på afrohår

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Comments

 1. …och afrohår? Vad är det som gör att afrohår behöver sånt? Jag trodde att ”de” lade ”saker” i håret för att de vill. Men det behövs alltså? Är afrohår så pass torrt eller har det med nåt annat att göra? Kanske en heldum fråga, men har kommit i kontakt med afrikaner som har väldigt starkdoftande hår så jag har trott att det är en grej de har för doftens skull….

  • Tant Ninette says:

   afrohår kan variera lika mycket som det finns personer, men en del med afrohår har rätt torrt hår och behöver då tillföra fukt i form av olika fetter. Kokosolja är en klassiker, sheasmör likaså och mandelolja lär ska vara super för hårbottnen.
   Sen har många färdiga hårgrejs parfym i sig, speciellt såna man köper i en del afrikanska länder så då blir man att dofta starkt

 2. Ni har ju värst spa där hemma. Inte illa! =)

 3. Åh, ett recept till, vad bra! Jag har iofs turen att inte vara allergisk, men jag är inte förtjust i tanken att tillföra kroppen fler kemikalier än nödvändigt, så jag tar emot alla göra-själv-kosmetika-tips med tacksamhet! 🙂 Var köper du sheasmöret?
  Ska tipsa en kollega som också har ett afrikanskt adopterat barn, vi pratade om just det där med håret häromdagen faktiskt.

  • Tant Ninette says:

   Sheasmöret köper jag i en hälsokostaffär, men det finns också att köpa på nätet. Jag använder mej av http://inkuto.com/ för sheasmör, men det finns att köpa stora ekologiska förpackningar också t ex i engelska webbutiker

 4. Och så en fråga till, var det sådant kokosfett som är förpackat i papper, typ som margarin, eller var det sådant på burk (heter det kokosolja kanske)?

  • Tant Ninette says:

   japp, sånt kokosfett går riktigt bra att använda! också sånt på burk som heter kokosolja, men är i fast form när man köper det. Jag tror det är frågan om samma sak faktiskt även om det står olika på förpackningarna. Skillnaden är säkert den att kokosfettet i matbutiken garanterat inte är ekologisk (dom har använt kemikalier för att raffinera det), medan sån där kokosolja på burk från hälsokostaffären ofta är ekologisk. Men båda funkar att använda till såna här recept – det är mer frågan om tycke och smak och hur man tänker med såna där saker.
   Sen finns det kokosolja som är extraherad ur kokosfettet, och den funkar inte eftersom den är flytande, men den är mer sällsynt här i butikerna.

   • Tack för utförligt svar! Här i Sverige finns den ekologiska kokosoljan på burk även i många mataffärer, åtminstone på stormarknader.

    • Tant Ninette says:

     Har sett ekologisk sån på burk i större mataffärer här också, typ stormarknader – vi ska defintivt köpa lite till av den nästa gång vi är på nåt sånt ställe o handlar! Jag kollade upp lite mer o det verkar som om det finns flera olika kokosprodukter o en massa förvirring om vad som är vad. Kokosfettet plus den fasta kokosoljan borde bägge två bestå av kokosolja som är i fast form i rumstemperatur. Sen finns det alltså flytande kokosolja, och kokossmör (som innehåller mer fruktkött) för att göra det ännu mer krångligt.

 5. Åh vilken smart idé & vilken kul grej:)

  Tack för din fina kommentar hos mig!

  Hoppas att du har haft en fin helg!

 6. jag bara sitter här å gapar, IMPAD! göra sin egen kräm liksom.

 7. Det påminner lite om krämen jag gör, men då blandar jag också i bivax. Sen använder jag både kokossmör och kokosolja i den och blir lite rådvill när det gäller skillnaderna där. Har köpt kokossmör i butiken och oljan i hälsokostaffären, men har inte koll på om de har kokossmör i hälsokostaffären också. Shea får jag också från vår lokala hälsokostaffäre – lyxigt!

  • Tant Ninette says:

   Jag har hela tiden tänkt att jag ska testa på ditt recept, men inte fått tag på alla ingredienserna än – men ska snart beställa från england har jag tänkt, så då ska jag testa din kräm också!

 8. Tack för ett bra recept! Jag använder den både till kroppen och håret. Gillar den skarpt! Den jag gjorde måste dock förvaras i kylskåpet för att inte bli ”rinnig”.

 9. Hej!

  Tack för jättefin blogg! Har testat att göra denna bodybutter utifrån ditt recept, allt gick bra och det ser ut som bodybutter, men när man tar en klick på huden så liksom smälter den in (vilket är väl bra) men den blir allt till en olja. Så man blir jätteolijg! Jag kan inte använda den för att man blir så oljig och det tar jättelång tid innan den sjunkit in….. Vet du om man kan göra något i efterhand för att få den mindre oljig? Eller är det bara att kasta i sopen?

  Kram Sofia

  • Tant Ninette says:

   Testa att ha på bodybuttern efter ett varmt bad eller en varm dusch, så kanske den sugs bättre in i huden! Vi har inte haft några som helst problem med vår bodybutter, funkar precis varje gång, så jag har ingen aning vad som kan vara felet, annat än att folk ju har lite olika hud så kanske den reagerar olika på olika mänskor? Eller så råkar du få nån sats sheasmör som är lite annorlunda – dom kan lite variera från tillverkare till tillverkare.

 10. Tack för detta recept! Jag har gjort denna några gånger nu och tycker att den är jättebra.

Trackbacks

 1. […] hittar du i det här inlägget. Den här gången hade jag i lite ekologisk jojobaolja som vi köpte på Etsy. Den blev massor […]

Speak Your Mind

*