Alla skalliga vita män är idioter. Eller var det kanske jag som var korkad?

När det gäller rasism så är det som att hålla upp ett rött skynke för en del mänskor. Dom vill inte på nåt sätt vidkännas vid att dom sagt nåt rasistiskt, kanske för att dom i så fall känner att dom blir stämplade som rasister. Men det är två helt olika saker anser jag. Vem som helst kan säga rasistiska saker. Man behöver inte ha en rasistisk intention för att säga nånting som är rasistiskt, lika lite som man behöver ha en bra intention för att säga snälla saker. Hur många av oss har inte t ex stött på försäljare som önskar oss en god dag, utan att för en sekund tro på att dom menar det. Ord och meningar kan ha en betydelse som är oberoende av talarens intention.

”Ja, men jag menar ingenting illa med n-ordet!” säger en del mänskor. Nä, du menar inget illa, men det är ändå inget ord som man skall använda. Det är ett ord som har uppstått pga rasism, på grund av slaveri och på grund av den vita mannens rädsla för folk av annan hudfärg och som ett led i att kunna tänka på en del mänskor som handelsvaror i stället för tänkande människor med känslor precis som vem som helst. Det är inget objektivt ord, oberoende av vilken intention man har med ordet.

Det är ungefär som om jag skulle uppfostra mina ungar till att kalla alla skalliga vita män för idioter. Om barnen sen när dom växer upp och är vuxna går runt och kallar alla skalliga vita män för idioter så tar nog en hel del mänskor illa upp. Oberoende om barnens intention har varit att såra eller ej.  Dom kan ju i så fall skylla på sin mamma som inte lärde dom att det var ett ord som man inte får använda om andra mänskor. Det gör dom inte till ”rasister”, men sättet dom använder ordet på är ändå lika fel i vårt samhälle.  Om nån smart person sedan informerar dom om att en hel del mänskor tar illa upp om dom kallar dom för det, så är det smartaste mina barn kan göra att ändra på sättet dom pratar om dom här mänskorna. Att inse att dom har blivit felinformerade när det gällde den här saken, att jag var lite gammaldags i min uppfostran och nu idag gäller det att prata på ett annat sätt om skalliga vita män.

Att kalla andra för elaka saker är lika illa om man menar det som om man inte menar det för den person som blir kallad för den där elaka saken. Det gör inte den som kommit med det rasistiska uttalandet till rasist, utan i min värld är rasist/att säga rasistiska saker två helt olika fenomen. Men har man redan en gång blivit informerad om att ett visst ord sårar så tycker jag man har ett ansvar att låta bli att använda det ordet. Det gäller inte enbart n-ordet, det finns en massa nedsättande ord i vårt samhälle, speciellt när det gäller minoriteter. Det är först på den senaste tiden som en del minoriteter börjat ta  tillbaka makten över sin rätt att definiera sig själva genom att själva bestämma hur dom vill kallas (t ex romer & inuiter).

En del håller benhårt fast vid sin rätt att kalla vem som helst  vad dom vill, och ett led i den debatten är att dom också vill ha kvar dom här rasistiska uttrycken i bl a barnböcker och barnsånger. Sen när blev Astrid Lindgren heligare än Bibeln? undrar jag. Till och med Bibeln genomgår översättningar och man byter ut ord mot nåt mer modernt, men när det gäller Astrid Lindgren och n-ordet – då får man plötsligt inte byta ut ordet, för Astrid menade ju inget illa med det. Nä, men hon skrev sina böcker i en viss kontext, det förstår man ju – problemet är att ordet har bytt mening. Hennes böcker existerar i en ny kontext där vissa ord är öppet rasistiska oberoende av vad författarens ursprungliga intention med ordet var. Jag tror knappast Astrid Lindgren ville såra en massa barn när hon skrev sina böcker. Hon ville nog snarare underhålla och göra barn glada, och med en sådan tanke i bakhuvudet är det inte alls svårt för t ex mej och min make att censurera hennes böcker och byta ut vissa ord. Intressant nog är detta inte ens en debatt i t ex USA och Sydafrika när det  gäller motsvarande engelska ord och hur väl erkända författare benämner och omtalar vissa karaktärer. Huckleberry Finn är numera ”censurerad”, eller moderniserad som jag anser det. Självaste Charles Dickens kommer ut i nya utgåvor som inte är lika öppet antisemitiska, och i Sydafrika ges vissa sydafrikanska klassiker ut med ett nytt förord där man tar avstånd från rasism. Men Pippi är tydligen helig här i Norden. Antagligen för att vi fortfarande är ett så ”vitt” samhälle, att folk med annan hudfärg och kultur fortfarande är ”dom andra”. Jag hoppas samhället håller på att förändras på den här punkten, och jag vill dra mitt strå till debattstacken med att med detta inlägg säga min åsikt om barnbokscensurdebatten. Det finns så många fina barnböcker – varför skall man haka upp sig på några få som inte är riktigt rumsrena längre? Och varför fortsätta att kalla folk för saker som man vet att dom tar illa upp av? Det gör dej inte till rasist att du har använt ett rasistiskt uttryck av okunskap, men det gör dej till rasist om du fortsätter att använda det trots att du vet att folk tar illa upp och blir ledsna.

Uppdatering: Astrid Lindgren har tydligen uttalat sig gällande rasismen i Pippiböckerna, och hennes åsikt var att hon om hon hade skrivit om böckerna inte skulle ha använt n-ordet. Pippi står för respekt för andra, för det lekfulla och för nånting positivt – inte för rasism!

Mina tidigare tankar om att prata snällt hittar du här.

Comments

 1. Hihi, ”nyförälskad” som jag är kikar jag in här så fort jag sätter mig vid datorn och blir så glad varje gång ett nytt inlägg trillar in. Jag blev jätteglad för köksinläggen men ännu gladare nu då jag ser att du bjuder på både djup och yta. 🙂 Jag håller SÅ med dig. Tyvärr möter jag jätteofta människor som anser det vara ”svammel” att inte få säga till exempel n-ordet eller zig-ordet eller ännu värre tatt-ordet. Jag blir vansinnig och väldigt frustrerad. När människor som jag anser höra till min släkt eller vänkrets använder ord som sv-tsk-lle blir jag mycket upprörd. Hur är det möjligt att försvara sin rätt att säga såna ord??? Hur ska jag få dem att förstå att de är inskränkta och dumma? För det är just det de är! Det är så oupplyst på nåt sätt att inte respektera nya vindar och bättre ord. Jag blir hemskt ledsen varje gång någon använder dessa ord. Mina fyra barn har dock ett större patos och rättskänsla än de flesta i sin omgivning och jag blir så stolt över dem när de förfasar sig och skäms över kompisar som använder såna ord om andra människor. Jag vet inte om det finns mer av detta här uppe i norra Sverige eller om det är faktumet att vi flyttat till en by som gör att jag tycker att jag stöter på det mer än för några år sen. Vi har en kakbok som heter sju sorters kakor från 80-talet där det finns recept på n-bollar. Vi har strykit över det med svart penna och skrivit chokladbollar istället och barnen hade aldrig hört något annat namn förrän de på skolan skulle baka n-bollar och läraren säger så. Morr. De kom hem och var upprörda och förvånade att någon kallade det så. Men tyvärr finns det många som försvarar det och tycker att de har rätt att säga det.
  Ja, det blev en hel novell det här men det är ett så viktigt ämne. Det handlar om respekt mellan människor och vissa som anser sig stå över detta..!

 2. När jag läser om Astrid och n-ordet kommer jag att tänka på året då jag läste Pippi för en förstaklass. Jag tror inte det fanns nån mörhyad i klassen, men i skolan. Annars skulle jag säkert också ha reagerat men nu blev det ”extra mycket fel” att använda n-ordet. Första gången bytte jag ut till att Pippis pappa var Kurreduttkung, hade nog inte anat hur många gånger jag skulle få säga kurredutt efter det… 🙂

 3. Så bra skrivet! Du skriver det jag tänkt så många ggr men inte vetat hur jag ska förklara för folk. Jag har rasism i min närhet och givetvis hävdar de sin rätt att använda alla fula ord som finns.
  Jag brukar kontra med ordet ”fet” som är det värsta ord jag vet. Jag ryser när någon kallar mig fet även om jag är det. För jag blir hellre kallad överviktig eftersom det inte finns någon laddning i det. Jag blev mobbad och kallad fet. Smala människor kan oftast inte förstå varför jag blir ledsen, för jag är ju fet så vad har ett ord för betydelse?

  Jag tycker det är viktigt att snappa upp hur minoriteter vill ha det så att jag inte sårar någon.

  //Henrietta

 4. Bra skrivet! Nu fick jag mig en funderare ang astrid lindgren. Har faktiskt inte tänkt på det du skriver i de sammanhangen.
  Ha en fin kväll!
  Kram Malin

 5. Lille A says:

  Hej! läser ofta din fina sida o får mycket tips o ideer av dej o även många kloka tankar. Tack för det!
  Har ofta tänkt på det där n-ordet, det låter ju inte fult i sig men betydelsen är ju inte vacker o är det inte omtyckt av de mörkhyade själva ska man ju inte använda det, precis som du skriver. Men jag har funderat på vad det ultimata ordet är, är det mörkhyad?! N-ordet förekommer ju i en del sagor o sånger o ibland känns det knepigt att få till ett bra nytt ord det så det passar in överallt. Men åtm chokladbolllar/kokosbollar låter ju så mycket trevligare!
  Ett annat ord jag hakar upp mig på är cp! När jag var barn talades det om att nån va ”lite cp” när man tyckte de gjorde nåt dumt. Minns att jag kände mig ganska hemsk när jag fick reda på vad cp betyder. Blev faktiskt rätt chockad när jag förstod att man fortfarande använder det uttrycket i nedsättande bemärkelse o har nog sagt ifrån när jag hört nån använda det. För det mesta är det ändå i oförstånd, men ändå.
  Annika

 6. Bra där!!

 7. jag ger dig stående ovationer för detta inlägg, och önskar det kunde publiceras i något ”större sammanhang”!

 8. Håller verkligen med dig! På ett av mina jobb just nu förekommer det en hel del inskränkta och obildade åsikter och kommentarer. Senaste i morse fick mörkhyade sig en utskällning (sådär rakt ut i luften, inga mörkhyade fanns på plats). Och i och med presidentvalet kom det fram i flera situationer att homosexualitet var ”äckligt”. Jag blev alldeles förstummad. Att det skulle vara äckligt är väl ingen giltig motivering på något sätt. Helt otroligt hur en del resonerar!

 9. laura says:

  Tack för dina tankar! Fint inlägg, jag håller med om det! Jag tycker faktiskt att Finland är ganska ”vit” ännu t o m i motsats till Tyskland. Här i München är tunnelbanan full med mera internationellt folk, så man är mera van vid att man tar hänsyn. Vi har sen länge tillbaka många invandrare ifrån alla världens sidor, antagligen för att Tyskland ligger mera ”centralt” och närare till andra nationer än Finland. Skandinavien kommer säkert att tänka om desto vanligare det blir med människor från andra kulturer. Tycker till exempel att London är en härlig stad, där blandas alla kulturer och nationaliteter – har aldrig sett en större mångfaldighet än där. Finland är ännu långt bort ifrån detta. Kämpa på! Dina barn kan vara stolta på dig att du är så medveten om det här.

 10. tack!tusen tack för det bästa inlägget jag läst på länge

 11. Så sant! Jag brukar också försöka upplysa människor i min närhet om hur viktigt det är att använda rätt ord i rätt sammanhang. Att det till exempel inte är ok att fortsätta säga negerboll när det faktiskt går att säga chokladboll, som ju dessutom låter mycket godare.

  Ofta frågar jag också när jag hör någon säga något nedsättande vad de menar med det? Eller ”hur tänker du nu?”. Ibland kastar förklaringen ljus över situationen som plötsligt inte är så illa som det först lät. Ibland tyder den på en rasistisk inställning.

  Mycket bra skrivet och jag skulle önska att det spred sig mer!

Speak Your Mind

*