Här var’e påmmfritt

Såg häromdagen ett recept som jag bara måste testa – Lee Drummonds recept på Perfekta Pommes Frites.

Jag är ingen större fan av pommes frites, men allt hemlagat smakar bättre än butiksköpt tycker jag, så det här receptet ville jag absolut testa på. Jag skar upp oskalade ekologiska potatisar, så jag inbillar mej att dom var åtminstone aningen hälsosammare än vanliga frittar. Och sen är det ju bara så kul att fritera tycker jag! 🙂 Klart jag måste testa på ett sånt recept. Jag hade dessutom kvar ett paket kokosolja efter julens klenättfritering, och nånting måste man ju använda den till.

Tricket var två grejer: att låta de skurna potatisarna stå i vatten innan så stärkelsen dras ur, och att fritera dom i två etapper med olika värme på frityroljan. Det går säkert lättare om man har en riktig fritös, för vår spis ville inte riktigt få upp tillräckligt höga grader, men ändå lyckades det riktigt bra tyckte jag.

Voila! En hel tallrik full med alldeles nya färska pommes frites. Det tog inte lång tid innan 2 kg potatis var uppäten kan jag berätta! Idag skall jag fritera igen, har redan en sats skuren potatis som står och väntar i kylskåpet. Mums, säger jag bara!

Lee Drummonds recept hittar du här med många bilder som visar hur man gör.

P.S. Vi använder förresten inte hushållspapper, så jag använde mej av kökshanddukar när frittarna skulle ”rinna av”. Det är bara att slänga kökshanddukarna i tvättmaskinen efteråt så får man bort oljan. En del av våra gäster förundrar sig över bristen på hushållspapper hemma hos oss, men vi klarar oss hur bra som helst – man kommer långt med lite kökshanddukar, tygdisktrasor och tygservietter, så länge som man bara har en tvättmaskin 🙂

Comments

 1. Mmmm och så en balja bearnise på det 😉 blir dock än mer nyfiken på the hushållspapperissue! tvätta trasorna….en himlans massa tvätt då eller? å hur funkar det ur miljöperspektiv, alltså skogsissue kontra tvättissue??? väldigt nyfiken, kanske skall sluta med hushållspapper för skogens skull. berätta berätta.

 2. Tant Ninette says:

  Nu har jag faktiskt inte satt mej in i exakt hur mycket energi som går åt när man använder hushållspapper vs använda tyg + tvättmaskin, men iom att vi är en småbarnsfamilj och tvättar kläder varje dag så tror jag vi sparar både pengar och miljö på det här sättet. Det ryms alltid nån extra trasa eller kökshandduk i tvättmaskinen! Det är inte som att jag sparar upp till en hel maskin med sån tvätt, utan vi slänger med tygnäsdukar, disktrasor och kökshanddukar allteftersom. Vi sparar åtminstone pengar på det här sättet, och som sagt – inbillar mej att vi sparar på miljön också. Om kökshanddukarna är väldigt flottiga så sköljer jag dom först i varmt vatten innan jag slänger dom i tvättmaskinen (tvättar i 30 grader för det mesta).
  Det känns faktiskt inte som det blir så mycket mer tvätt faktiskt, barnen åstadkommer redan dom otroliga mängder tvätt och det är bara kläder det.

  • okej…klart att det blir mycket tvätt med barn 😉 jag brukar också slänga med lite trasor om jag får plats…använder dock hushållspapper…hmmm, hade varit intressant att veta skillnaden ändå. Hej!

 3. Ser gott ut, det ska jag testa.

 4. Gott med egna pommes frittes!! Undviker ju kolhydrater jag också, men ibland bara måste man smaka..

 5. Øj, jeg har ikke fået hjemmelavede pomfritter siden jeg var barn. Kunne være jeg skulle prøve, for lækre ser de ud!

  Jeg bruger køkkenrulle hele tiden og begriber ikke at man kan undvære det ;o)

 6. Mmmmm….ser vääldigt gott ut! Så synd att det är söndag kväll och inte riktigt läge att sätta igång fritts-produktion.

  Köksväggarna verkar bli himla läckra, ser verkligen fram emot att få se slutresultatet! 🙂

 7. Åh, hmmm, vad gott det ser ut. Nu måste jag köpa olja och potatis.

Speak Your Mind

*