Klejner

Den här julen har jag återinfört nånting som jag tänkte skall bli en tradition hemma hos oss – att baka klejner! Klejner, eller klenätter som min mormor säger, är danska småbröd som man äter under julen. När jag var liten bakade min mormor alltid sådana på julafton. Jag tyckte det var så spännande att se på när hon tog ut klenätter med sin sporre och friterade dem.

Så var det dags att baka mina första klejner. Jag har använt min mormors fostermors recept från Danmark, och det var inte så utförligt skrivet så jag fick gissa mej fram  till en del. Jag tog ut såna klejner som jag trodde dom såg ut, men en del var alltför små och en del för stora och så skar jag lite fel vinkel på dom, men smaken var det inget fel på!

Dom såg lite ut som nån slags pasta när dom låg och väntade på att bli friterade.

Jag friterade klenätterna i kokosolja och den funkade suveränt att fritera i.

Sen var det dags att pudra dom med lite pudersocker och vänta på att fatet blev tomt. Det gick fort, några minuter bara och så var allt uppätet!

Det här skall nog bli en ny gammal tradition hemma hos oss. Min mormor gjorde som sagt alltid såna när vi var små, men nu är det många år sedan hon senast har bakat klenätter. Det var lite extra kul att föra ett fat klenätter till henne i veckoslutet. Min kära mormor som alltid har haft bästa hälsan och varit pigg och kry har nämligen också fått cancer, och är ganska orkeslös nuförtiden. Vi väntar på att få operationstid så hon skall bli i skick igen.  Under tiden försöker vi skämma bort henne så gott vi kan, och det här att hämta lite klenätter till henne kändes lite extra speciellt och kul! Hon råkade dessutom ha besök just den dagen en annan som också var krigsbarn i Danmark, så dom fick båda två sitta och mysa och tänka på gamla danska minnen över mitt fat med klenätter 🙂

Om du också vill prova att göra klenätter, eller klejner som det heter på danska, så finns det flera recept på nätet, bland annat här och här.

Comments

  1. ser jättegott ut!

  2. Vad roligt för din mormor..det uppskattade hon garanterat 🙂 Vad bra att höra att dom sen ändå gör nånting för henne och int bara låter det vara.

  3. Så fint att du kunde göra det för din mormor!

Trackbacks

  1. […] hade gjort klejner som vi sålde. Hade vi haft lite mer tid till förberedelser så hade vi bakat brunsviger också […]

  2. […] jag måste testa på ett sånt recept. Jag hade dessutom kvar ett paket kokosolja efter julens klenättfritering, och nånting måste man ju använda den […]

Speak Your Mind

*