Hur man gör ett pepparkakshus på frihand – tips del 1 av 3

Idag tänkte jag visa lite hur jag gör ett litet pepparkakshus på frihand. För många år sedan när jag började göra pepparkakshus gjorde jag alla hus enligt färdiga mallar. Jag mätte och grejade och satte ner massor av tid på att göra mallar och trodde det var jätteviktigt att vara noggrann för att huset skulle bli fint. Så en jul hade jag lite överlopps deg och tänkte att äh, jag svänger ihop ett litet hus. Jag började med att rita upp en gavel i pepparkaka och sen följde resten på. Ett hus är ju verkligen jätteenkelt att göra egentligen! Det består av två gavlar, två väggar och två takbitar och alla hänger ihop på ett logiskt sätt, så när man väl har ”knäckt koden” går det hur enkelt som helst att göra enkla hus. Sen hjälper det att ha en fin sprits att spritsa med – med kristyr kan man rädda hur sneda hus som helst, och dom kommer ändå att se alldeles bedårande ut!

Jag börjar med att kavla ut min deg. Använder receptet i förra blogginlägget. Den degen är härligt smidig och följbar och man kan kavla ut den nästan hur stort som helst.  Med andra degar som är främst för små pepparkakor så går det nog att göra pepparkakshus, men det är mycket svårare. Ibland faller degen sönder när man skall lyfta över nån bit till plåten och ibland pöser degen upp eller flyter ut. Den här degen funkar suveränt till just pepparkakshus och är dessutom enkel att laga – man behöver inte ens koka några ingredienser utan det är bara att röra ihop allt.

Det gäller att se till att degen inte sitter fast i underlaget innan man börjar skära ut sina husdelar. Jag brukar kavla lite i degen, pudra över med mjöl, svänga på degen och kavla igen, pudra med mjöl och så vidare tills degen är rätt tjocklek. Genom att lyfta på degen ibland kan man vara säker på att den inte sitter fast.

Sen börjar jag skära. Jag börjar med första gavelbiten. När man gör ett sånt här litet hus så behövs ingen linjal eller nåt, det går lätt att skära tillräckligt raka bitar på frihand.

Sen när jag har skurit ut första gavelbiten placerar jag den ovanpå degen och skär ut en likadan bit.

 

Med hjälp av kniven tar jag mått på hur bred sidoväggen skall vara.


Sen flyttar jag över kniven till degplattan och gör märken så jag vet hur hög väggen skall vara. Bredden på sidoväggen avgör hur brett huset blir.

Sen kan man sätta biten bredvid gavelbiten för att se att dom säkert passar ihop.

Jag lägger väggbiten ovanpå pepparkaksplattan och skär ut en likadan bit.

Sådärja! Så är alla fyra väggarna klara.

Sen är det dags för taket. Jag använder mej av kniven som måttstock igen och måttar upp hur stort jag vill ha mitt tak.

Så skär jag en ungefär lika stor bit, möjligtvis några mm eller en halv cm längre så att taket kommer lite över kanterna. Men bara en aning – gör man takbiten alltför stor så blir det svårt att dekorera huset sen på dom här husen som har lite sluttande väggar.

Jag tar mått från sidoväggen på hur brett taket skall vara. Gör taket någon mm bredare.

Jag gör samma grej som med dom andra bitarna, dvs lägger takbiten ovanpå degen och skär ut en likadan bit.

Så är det dags för skorstenen. Jag skär ut en lång remsa som är ungefär lika tjock överallt. Sådär ungefär – det är inte så viktigt att nånting är exakt med såna här små pepparkakshus! allt går som sagt att dölja med lite kristyr.

Jag lägger gavelbiten ovanpå pepparkaksremsan för att få vinkeln på skorstenen.

Så kopierar jag skorstensbiten så att jag har två likadana bitar.

Jag skär ut sidorna på skorstenen. Sidan som kommer bort från huset skall vara aningen längre än skorstensbitens långa sida.

Sen skär jag ut en pyttebit som blir sidan mot taket. Den skall vara aningen lägre än skorstensbitens lägre sida.

Sen skär jag ut en bottenplatta. Jag kollar att huset ryms på den, oftast med ögonmått, men om man är osäker kan man mäta sidorna på huset så att man får en platta som är aningen större än dom.

Sådärja! Nu börjar det närma sig slutet.

Så är det dags att skära ut fönster i gaveln.

Först skär jag dom vertikala strecken, sen dom horisontala.

Sen pillar jag ut pepparkaksdelarna.

Jag skär ut en dörr i den andra gavelbiten och sparar dörren.

Med hjälp av ett litet pepparkaksmått tar jag ut små hjärtfönster överst i gavelbitarna.

Jag har ett litet mått som jag använder att göra fönster i sidoväggarna.

Ta-daa! det var alla delarna till ett hus det.

Jag brukar också göra en liten kulle av lite hopknycklad pepparkaksdeg och så en liten gran som kan luta mot kullen, men det här är alltså grunddelarna till mina små pepparkakshus. Mer tips om kristyr och hur jag sätter ihop husen i ett annat inlägg.

Det är alltså inte alls svårt att göra ett hus bara man kan grundprinciperna om vilka delar som sitter ihop var. Mitt hus har ju lite sluttande väggar, men att göra raka väggar är minst lika enkelt. Huvudsaken är att det är roligt att göra hus, och för mej är det roligast när jag gör dom på frihand och inte är så viktig med att det blir alldeles exakta vinklar i hörnen 🙂

Fråga på om det är nåt som blev oklart!

Hur man gör pepparkakshus del 2

Hur man gör pepparkakshus del 3

Comments

 1. Hvor er det skønt! Jeg er helt vild med dine huse, men kunne ikke rigtig overskue at skulle lave skitser, måle op osv osv, så det her er helt perfekt. Tak for det. Glæder mig til at se de næste ”afsnit” :o)

 2. Ups, det var ikke meningen skulle se sur og bister ud, det skulle bare være en almindelig glad smiley!

 3. det ser så enkelt ut när du gör det. 🙂

 4. Fint med en sån beskrivning! Steg för steg- sånt gillar jag!!

 5. Jag har aldrig vågat mig på pepparkakshus men i år vete katten. Dina inlägg gör mig verkligen sugen. Himla häftiga hus!

 6. Sofia Brennan says:

  Hej! Kan man äta den där degen sen? Det kan man inte va? För jag gillar ju när man kan sätta tänderna i huset sen! Fråga 2: Antar att du tar upp den här frågan sen i din steg-för-steg skola, men hur du limmar ihop den? Något gott ätbart lim? (finns det över huvud taget?
  (även om det inte går att äta så kommer jag iaf testa denna och försöka åtminstone gör lika fina hus som du 🙂

  • Åh, snart ska jag börja med mitt pepparkakshus jag med. Blir ju inte lite sugen när man ser dom här bilderna! 🙂

 7. Vilken beskrivning…vad snällt av dig att deloa med dig av allt detta..skall definitivt prova på att laga några till..blev bara så taggad av vårt bakande..tack ännu en gång 🙂

 8. Åh, snart ska jag börja med mitt pepparkakshus jag med. Blir ju inte lite sugen när man ser dom här bilderna! 🙂

 9. Himmel vad bra denna instruktion var! 🙂

 10. hej jag gillar det så mycka

Trackbacks

 1. […] Pepparkakshustips del 2 [Translate] Det här inlägget postades i jul och har märkts med etiketterna jul, pepparkakshus. Bokmärk permalänken. ← Pysselstafetten: Julstrutar […]

 2. […] hus och kanske gör det för första gången, så har jag gjort instruktioner i de här inläggen: del 1 del 2 del 3. Fler pepparkakshustips finns i taggen pepparkakshus. [Translate] This entry […]

 3. […] heter, byr på oppskrift på pepperkakedeig for hus og store pepperkaker, og en knakende god beskrivelse med bilder om hvordan du lager pepperkakehuset. Det gikk SÅ greit!! Det eneste jeg vil poengtere er at hun bruker tynn fløte i deigen – […]

 4. […] Om du vill göra mitt lilla hus så visar jag hur man gör ett sånt här hus (eller vilket annat som helst) på frihand i det här gamla inlägget. […]

Speak Your Mind

*