Jag orkar inte skriva det här, men jag måste!

Det känns som att jag upprepar mej, men ibland krävs det repetition för att nånting skall fastna – ni som är föräldrar till barn i förskole- och skolåldern: prata med era barn om hudfärg. Prata med era barn om sexualitet. Prata med era barn om normer och annorlunda och hur vi alla är annorlunda på nåt sätt, och framför allt om hur man är respektfull mot andra mänskor. Och var förebilder för era barn – prata respektfullt om andra ni också.

Jag är så fed up på att få hem barn som är ledsna över att nån unge har ropat n-ordet.

Mina barn borde få växa upp utan att få höra rasistiska saker från era barn. Vanliga barn, normala barn från normala förhållanden, men vars föräldrar antagligen inte pratar tillräckligt med sina barn, och det är så lätt som det händer. Vi har alla våra skygglappar, och vi vill kanske inte ge oss in på områden som vi själva tycker är obekväma, men ibland behöver vi känna oss obekväma för våra barns skull och mina barns skull, och för att kommande generationer inte ska växa upp och säga ”men vadå, b*g är väl inget skällsord?” eller ”n betyder svart” eller alla miljoner dåliga ursäkter som en del av er föräldrar ger vidare till era barn när ni själva i all obetänksamhet lär vidare såna här saker. Antingen genom att själva uttala er respektlöst eller genom att inte prata om det, för om ni inte pratar om hudfärg/sexualitet/religion/etc så pratar andra med era barn om det (Youtube, kompisar på whatsapp, etc).

Och läs på om rasism, tack.

 

Follow Ninette Bahne at| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Comments

  1. Tack för att du skriver om det! Jag håller med dig fullständigt!

  2. Øv at din smukke datter skal opleve den slags. Og du har ret vi burde være kommet længere. Detsværre er børn slemme til at prikke til alt hvad der er anderledes om det så er højde, vægt, flyvøre, udtale eller hudfarve. Det er aldrig rigtigt og selvfølgelig er det vores opgave at lære vores børn det. Alligevel må jeg sige at min yndlingskommentar faldt fra min datter længe før jeg havde talt om alt det med hende. Hun var bare så glad for den nye dreng i vuggestuen og blev ved med at sige at han havde de vildeste krøller. Da jeg så mødte ham var han kulsort men det havde hun slet ikke set. Hun havde kun set at hans hår krøllede endnu mere end hendes.

Speak Your Mind

*