Om att inspireras vs plagiera & nyttan av att säga Tack!

Jag höststädar både i huset, i privatlivet och på bloggen, och en grej som behöver klargöras är skillnaden mellan ”att inspireras av” och plagiera.

Min blogg och min kommande bok – båda är till för att inspirera folk! Det är jätteroligt när folk blir inspirerade och verkligen kommer igång och blir mer kreativa och vågar visa lite mer av sin egen personlighet, bara på grund av att dom har fått en liten inspirationskick av mej! En helt annan sak är att plagiera. När man plagierar tar man inspirationen man fått av en annan människa och gör en kopia, eller gör nånting som ser ut som originalet vid första anblicken, och så berättar man inte att man blivit inspirerad av nån annan utan låtsas att man har kommit på det själv.

Det här händer alltid nu och då i bloggvärlden, precis som i övriga världen. En bloggväninna hittade för några år sen på en riktigt unik fin inredningsdetalj för att senare hitta sin idé på en blogg, utan nån som helst hänvisning till hennes originalidé, utan som om det var nåt den andra bloggare hade uppfunnit.  En dansk bloggare märkte till sin förfäran att en annan bloggare helt sonika tog bilder från hennes blogg och låtsades att ungarna på bilderna var hennes egna, och inte nån helt annan människas barn. Kokboksförfattare och matbloggare är speciellt utsatta och får finna sig i att se sina recept kopieras både här och där utan att man uppger ursprungskällan. Nästan varje dag ser jag en blogg som lägger upp ett recept utan att säga att inte dom själva kommit på receptet! (googla t ex på avokadopasta så hittar du massor av exempel).  Bilder ”lånas” friskt till både bloggar och facebook utan nån som helst hänsyn till om det är lagligt eller inte, och för det mesta är det till och med inte ens lagligt, men däremot nånting som knappast nånsin kommer att polisanmälas. Dom flesta småbloggar som inte tjänar multum kan känna sig rätt säkra på att aldrig bli polisanmälda trots att dom använder sig av andra mänskors bilder, medan tidningar och storföretag däremot behöver vara noggrannare med sånt.

Att nån kopierar vad man gör är svårt att förhindra och ibland kan det till och med vara lagligt att kopiera nåt, speciellt om man inte har tagit patent vilket man för det mesta inte gör på pysselidéer och såna projekt som man bloggar om. Det är alltså lagligt helt enkelt för att det inte är förbjudet! Det betyder inte att folk tycker att det är okej att man gör det ändå. Det finns en slags osynlig ”gentlemen’s agreement” i bloggvärlden om att idéer stjäler man ändå inte, att man frågar först om man får låna bilder från en blogg eller så läser man bloggens copyrightregler och utgår från dom. I mitt fall är det t ex fritt fram att låna både bilder och ideer från min blogg utan att fråga först, men då vill jag att man länkar tillbaks till mej! (som t ex här)  Har man inte en blogg så får man gärna till exempel maila mej och säga t ex tack för inspirationen – jag har också gjort dina pyssel och säljer dom på en marknad, eller nåt i den stilen. Det gör mej verkligen jätteglad när jag får sån feedback från mina läsare!

Allt som jag gör här på bloggen är inte mitt eget. Ofta blir jag inspirerad av andra och gör ett pyssel utgående från den inspirationen och då försöker jag att alltid länka tillbaks och tacka för idén. (som t ex här)

Dom flesta pyssel och idéer bygger på nån annans idé – det är sällan man kommer på nåt som är helt och alldeles unikt för mänskligheten. Hur man pysslar ihop det – det är det som visar fram ens unika personlighet. Tar man en annans idé och utgår från den och sen börjar sälja produkter utgående från den så är det alltid säkrare att göra sin produkt så den avsevärt skiljer sig från ursprunget! Trots att det som sagt kan vara lagligt att kopiera nånting rakt av (för det kan det faktiskt, hur konstigt det än låter och hur moraliskt dubiöst det än är!) så betyder det inte att det är moraliskt rätt. Också då när man själv tycker att min grej, den ser ju inte alls ut som den där andras, så kan det vara moraliskt rätt att tacka för inspirationen om inspirationen har kommit från en annan persons idéer.

En sak är vad som är lagligt, en annan sak är allltså vad som är moraliskt rätt. Det är t ex lagligt att säga elaka saker åt folk. Det är lagligt att i en viss mån att sprida rykten, det är lagligt att insinuera, att komma med elaka blickar och himla med ögonen för att visa förakt. Det är lagligt att ta saker och ting rakt av från nätet och göra egna saker av det helt enkelt för att man råkar befinna sig i ett land med lagar som tillåter sånt eller för att det inte finns patent på uppfinningen i fråga. Det är lagligt att sälja sånt som man har fått av sina vänner, och det är lagligt att inte säga tack när man får en present. Det är lagligt att vara ohövlig, ohyfsad, elak och använda sig av härskartekniker. Det finns helt enkelt ingen lag emot att vara en otrevlig person! Det betyder ändå inte att det är moraliskt rätt att vara det!

Om du nån gång gör grejer inspirerade av mej, så skriv jättegärna ett kort tack för inspirationen! Själva inspirationen – den bjuder jag såklart med glädje på!

040

P.S. Om du som läser detta nån gång har kopierat/inspirerats av nån av mina grejor och inte kommit att tänka på att länka eller tacka för inspirationen, så är det inte hela världen! Jag säger inte upp bekantskapen med dej eller slutar länka till dej för en sån sak. Alla gör vi misstag och jag har säkert glömt att länka eller tacka ibland jag också (uppskattar om jag blir påmind om det i så fall), men jag blir såklart glad om jag får ett tack också efteråt!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Comments

 1. Så sant! Kan tänkas att du blivit kopierad många gånger utan att folk har länkat till dig.. Förekommer nog mycket sådant. Jag har varit med om en gång att en tjej på en svensk köp&sälj sida sålde inredningsstegar med hjälp av en bild (med min vattenstämpel!) från min blogg! Inte var jag ju den första att göra såna stegar. Har gjort exakt en 🙂 Men eftersom hon sålde dom så tycker jag att det var lite surt att hon inte ens kunde ta en egen bild. Jag mailade henne om saken och sa att jag nog kan sälja bilden till henne 🙂 Fick aldrig något svar och bilden försvann fort 🙂

  p.s. jag hoppas att folk inte bjuder mina barn på kalas bara för att få fina kläder 😉

 2. Mycket väl formulerat och kloka ord rakt igenom. Det finns flera fördelar med att alltid ange källan till inspiration (när man själv vet varifrån den kom) och det är dels att visa uppskattning & tacksamhet och dels för att visa att inspiration hittar vi alla någonstans. Ingen av oss sitter och kommer på helt unika idéer hela tiden utan vi inspireras av varandra och varför ska vi skämmas över det? Eller ta åt oss äran själva? Jag känner mig ändå nöjd och glad över att jag skapat något, jag har gjort något eget utav den inspiration jag fick (gärna med en egen ”twist”), tagit egna bilder och skrivit egna texter. Självklart får man som privatperson gärna låna en bild eller två från mig så länge man anger källan. Jag blir lika glad varje gång.

  Jag har också varit med om att bloggar och företag(!) ”lånat” mina bilder, tagit bort vattenstämpeln och inte länkat till källan över huvud taget. Ibland till och med sålt produkter med hjälp av mina fotografier. Det finns bloggar och utländska magasin(!) som publicerat mina bilder och mina beskrivningar utan att be om lov över huvud taget, d v s de har tjänat pengar på mitt jobb. Och för mig (och många andra) så är det ett jobb eftersom jag försöker leva på min blogg och butik. Att använda andras bilder och texter på det sätter är inte ens lagligt, det är brottsligt. Samtidigt orkar man inte jaga dessa ”syndare” i längden. Jag skulle dock vilja att kunskapen om copyright och att viljan att hålla sig till den ”gentlement’s agreement” som du skriver om sprids ännu mer i framtiden.

  Vi ska heller inte glömma hur många som redan är oerhört vänliga och generösa med länkar och med att ge ära åt källan. 🙂 Tänk vilken lycka att kunna sprida inspiration, precis som du inleder din inlägg med. Helt fantastiskt! Jag har världens roligaste jobb.

  Ps. Du inspirerar mig!

 3. vilket bra inlägg… tycker att de allra flesta bloggar jag läser är generösa med att länka och berätta att man har inspirerats av andra, det är ju bara kul! Det där andra blir man ju bara så trött på, och jag fattar inte hur man kan med att ta åt sej äran för någon annans jobb eller kreativitet!
  Önskar dej en fin vecka, kram…!

 4. Superduperbra och viktigt inlägg! 😀

Speak Your Mind

*