Vårt härliga kök

Det är kök på gång hos Fabriken den här veckan, och om det är nåt rum jag gillar hemma hos oss så är det just köket!

Ett kök är ett rum som definitivt behöver vara användarvänligt – är det inte det så är det ett rum som man kan bli så irriterad på! Ibland har man inte förutsättningarna att göra om sitt kök så det blir just så som man vill ha det, och då får man bara leva med det som det är vilket vi gjorde i vår förra lägenhet. Det köket bestod av ett pyttelitet rum som var ihopslaget med en pytteliten pigkammare och tillsammans bildade dom båda rummen ungefär en kantig bokstaven B. Inte det minsta praktiskt! Definitivt inte ett rum man gärna befann sig i och definitivt ett rum där endast en person i taget kunde laga mat. Fast rätt så fint att se på med blåa väggar och lila-rosa-randiga fönsterkarmar. Bortsett från färgerna (och grannarna! och hela Österbro!) så finns det inget jag saknar med just det köket.

Nu bor vi i vårt alldeles egna hus och det här köket – det är minsann långt ifrån vårt kantiga B-kök! Den här gången har vi ett rum som är lika stort som vårt förra vardagsrum (ca 20 kvadrat), med fönster i tre av väggarna, dörrar i två, med vedspis och framför allt med en matsal alldeles bredvid så vi fick fortsätta att ha vårt kök som enbart ett kök – ett ställe där man lagar maten, men sen kan man duka och äta i matsalen i rummet bredvid och slipper samtidigt tänka på disken och smutsiga kastruller

lampor

Från början hängde här två likadana loppisfyndade fiskarslampor, men jag tröttnade på dom och bytte ut dom mot den här härliga samlingen ärvda lampor

egen tapet

Alla väggar i köket är beklädda med egen tapet. Den här väggen är gjord av gamla boksidor som jag skrivit ut bilder på. Anslagstavlan är i full användning precis hela tiden – superenkel att göra själv!

gökur

Själva grunderna till köket är genomplanerade in i minsta detalj med Ikea-skåp och bänkskivor som vi gjutit själv. När köket väl är på plats är det kul att ösa på med roliga detaljer, som t ex det här gökuret som jag hittade på en loppis

egen tapet

mina fina indiska bilder tittar fram lite här och där på dom tre väggar som är indiskinspirerade. Det ger verkligen tillfredsställelse att ha gjort tapeterna själv!

ljusstake

Tända ljus är ett måste hemma hos oss – det blir liksom instant mys av det!

vårt kök

köket fylls hela tiden med små pynt och tavlor och grejs som jag hittar, och som jag känner skulle funka här i vårt kök. Nästan allt är loppisfyndat eller ärvt eller självtillverkat. Det dyraste i vårt kök är en lampa vid spisen och våra beslag. Resten är ihopplockat härifrån och därifrån för en så minimal peng som möjligt.

köksbänk

Om jag hade haft en önskelista på ett drömkök så hade en köksbänk definitivt funnits med på den listan! Den här bänken kom till lite av en slump på grund av fönstrets placering, och den ger definivit köket ett lyft! Det är härligt att stå och laga mat eller sitta och dricka lite vin och ha en gäst eller två som sitter i bänken och ”snarvlar”

maskrosor

Färska blommor hör till min favoritvardagslyx! Det är så härligt nu när det äntligen igen är säsong för färska blommor från trädgården, och det är allra speciellt fint med såna här små buketter som barnen plockar själva!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Comments

 1. Ett enastående kök utöver det vanliga. Hela världen borde få se…
  kram Tina | fabriken

  • Tant Ninette says:

   tack ska du ha! 🙂 Vad bra att det redde ut sig det där teknikstrulet idag morse också!

 2. Är det något jag sååå gärna vill ha så är det ett stort kök. 50-tals hus i alla ära, men köken är inte prioriterade. Suck, suck, suck.. Ska vi byta mot ert kök?

  • Tant Ninette says:

   Nej, tack, men tack för erbjudandet! 😀 ja, det är sällan köken är prioriterade i gamla hus, vi råkade ha tur med vårt hus plus att vi råkar ha plats för en matsal bredvid – det har med saken att göra att vårt hus tidigare bestod av fyra lägenheter, så här fanns liksom plats för båda rummen. Annat var det i lägenheten innan som sagt… På 1800-talet prioriterade man inte direkt kök i sina stenhöghus! man hade nån kokerska som kom in och då var det sak samma hur stort kök hon hade.

 3. Men du, detta var bland det bästa jag sett. Så himla fint!! Alldeles underbart kök. Vi har också så med ett kök man lagar mat och hänger i och ett matrum bredvid där man äter. Och slipper se disken.

  Kram till dig!

 4. Ser fint ut hos er! Som sagt blir man så glad när man ser färgerna! Ska försöka köra mer färgglatt nu när jag ska inreda vår husvagn. Eller vi har ju färg nu också, hemma, men inte så starka färger.

 5. Hej! Åh, vilket härligt och personligt kök! Me like! Jag är också förtjust i glada färger och har själv ett knallrött kök. Så roligt att ha hittat till din fina blogg! Hit återkommer jag gärna! Kramn

 6. OJ så fint ni har det 😀

 7. Åååh… om vi nånsin tar oss så långt som till Finland så kommer jag och knackar på och sätter mig där i köket och njuter en stund. 🙂

 8. Helt underbart, förstår att du trivs i ditt kök.
  Kram/
  Berit

 9. Ert kök är så härligt färgsprakande… och vi äter också i rummet bredvid, perfetk att kunna låtsas att det inte finns en hög med smutsiga kastruller att ta itu med senare!

 10. Säger samma, hade bott närmare skulle jag vilja sitta i ditt kök och dricka kaffe och se mej omkring.

 11. ÄLSKAR ditt kök! Sååå mysigt, personligt och helt underbart! Vem drömmer INTE om att sitta där och sippa på något gott och samtal med dig o din familj och njuta av all kreativitet och härlighet? Ja jag drömmer om det i alla fall. Helt klart. För där är så mycket vackert och härligt. Ni har gjort ett fantastiskt jobb med husets hjärta köket!

Speak Your Mind

*