Brev till skolan

Så är det dags att svara på lite frågor ur min frågelåda. Det är fortfarande fritt fram att ställa frågor, så fråga på bara om det är nåt du undrar!

Anna-Karin skrev såhär: Jag blev lite nyfiken på vad du skrev i brevet till lärarna. Förstår om det är för personligt, men t.ex. gällande rasism och fördomar skulle jag vara glad att få tips.

Jag surfade runt och hittade det här brevet som en amerikansk förälder skrev till barnets skola som jag omarbetade lite grann.

I brevet till lärarna stod det ungefär såhär:

 

Här är några frågor som kanske kan uppstå, och lite förslag på svar:

Vem är XXX:s riktiga föräldrar?

XXX:s riktiga föräldrar är dom föräldrarna som finns i hennes familj, Ninette & Niklas. Hon har också biologiska föräldrar i Sydafrika, dvs en mamma i vars mage hon växte och en pappa. Hon har två mammor och två pappor, precis som en del andra barn har två mammor och två pappor, eller en mamma eller en pappa.

Varifrån kommer XXX?

XXX kommer från Pargas. Hon föddes i Sydafrika, men hon är finländare och bor här i Pargas och kommer alltså från Pargas

Varför ser inte XXX ut som sin mamma/pappa?

XXX föddes av en annan mamma, hennes biologiska mamma, och hon ser ut som sina biologiska föräldrar. Biologisk betyder den mamman vars mage man vuxit i och som tillsammans med en pappa har gjort barnet (vi brukar gå in på det där med äggceller och spermier). Man brukar se ut som den mamma i vars mage man växte.

Pratar XXX sydafrikanska?

Nej, XXX var bara en liten bebis när hon kom till sin mamma och pappa, och små bebisar pratar inget språk alls! Barn pratar det språk som föräldrarna i familjen dom växer upp i pratar.

Kostade det mycket att adoptera henne?

Det där är lite som att fråga hur mycket det kostar med läkarbesök och att åka till sjukhuset när bebisen föds (det är nämligen inte gratis det heller). När man adopterar så kostar sånt som adoptionsbyrån och såna saker, men barnet kostar aldrig. Man kan inte köpa barn.

Varför är XXX brun?

XXX är brun för att hennes biologiska mamma, mamman i vars mage hon växte, var brun. Om din mamma var brun så skulle du också vara brun.

Varför ville inte hennes mamma och pappa ha henne/hennes första familj ha henne? Tyckte dom inte om henne?

Dom ville nog säkert ha henne jättemycket, men dom kunde inte ta hand om en liten bebis. Dom ville att XXX skulle växa upp i en familj som skulle älska henne och ta hand om henne alltid, sådär som alla bebisar behöver. Det är aldrig ett barns fel att det blir bortadopterat, det är dom vuxna som väljer det av sina egna anledningar och har ingenting med barnet att göra.

Är YYY XXX:s riktiga bror?

Jo, YYY är XXX:s riktiga bror. Han är inte hennes biologiska bror, men han är hennes riktiga bror ändå, precis som man kan ha två riktiga mammor och pappor och många riktiga syskon och vara en riktig familj. YYYoch XXX har vuxit i olika mammors magar så därför ser dom olika ut, men dom hör båda till samma familj.

Vi brukar prata mycket hemma om att alla familjer är olika, och att alla mänskor är olika. Det kan finnas en eller flera mammor eller pappor, och folk kan ha olika saker som gör att dom skiljer sig åt, men alla är lika mycket värda ändå.. Man kan t ex ha en allmän diskussion om hur folk är olika, hur barn kan vara olika på olika sätt och ha svårt med olika saker eller hur familjer kan vara olika. Andra barn har annat med i bagaget, det är inte bara adopterade som har sina historier.

[Sen skrev jag en mer specifik text om hur vår dotter fungerar och vad som kan hjälpa henne i olika situationer.]
Alla vi som finns i XXX:s omgivning behövs för att hon ska må så bra som möjligt!
Tack på förhand!

Ninette & Niklas

Om du har nåt mer du undrar över så är det bara att ringa eller att skriva till oss

 

Comments

 1. Vilken bra lista! Får jag använda din som mall för ett eget brev till vår lärare?

 2. Bra skrivet. Jag har hittills inte tagit upp det, mer än att informera personalen på förskolan.
  M’s kompisar verkar inte ha funderat på det än. Inte heller att hon inte har en pappa.

 3. Anna-Karin says:

  Jaa! Tack för snabbt svar!

 4. Johanna K says:

  Tack snälla du för att du delar med dig detta brev! Jag hade detta veckoslut tänkt sitta och knåpa ihop något till dagiset, eftersom dagistanten önskade höra om hur vi talar om människors olikhter/likheter och olika familjeformer. Kram till dig!

 5. Caroline says:

  Vad bra skrivet Ninette, du är duktig du!! Nu hoppas vi att allt går bra för er stora/lilla flicka* Kram.*

Speak Your Mind

*